KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

STILLA NU

DIV.Posted by Tore Nordenstam Thu, September 25, 2014 14:12:10


stilla nu

stilla nu i alla hus

ohörbart är skogens sus

tyst det är i alla fågelreden

snart vilar även du i freden  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post67

MER OM CLAES NORDENSTAMS UTSTÄLLNING

DIV.Posted by Tore Nordenstam Mon, March 04, 2013 20:07:58


Claes Nordenstam om sig själv:

"För en evighet sedan utbildade jag mej till reklamtecknare under fyra år på det som då hette Konstindustriskolan (numera HDK). Efter kort tid i reklambranschen hamnade jag på Sveriges Televison där jag under tio år tecknade, filmade och modellerade. Av en rent missförstånd kom jag att bli bildesigner åt Volvo, vilket resulterade i den minibil (internt kallad Ellen) som figurerade i det s.k. Norgeavtalet. Detta var början på min karriär som industridesigner. Det blev ingen bilfabrik i Norge och heller ingen minibil, men bilen blev en cykel istället. Den senare utskällda och förtalade Iteracykeln gör nu sitt segertåg i världen som museiföremål såsom världens första helt i plast. Jag kan skryta med att jag numera är representerad bl.a. på MOMA i New York.

Sedan ett antal år är jag inne på min tredje karriär – nu som tavelmålare. Detta är en ganska naturlig följd av mina tidigare erfarenheter som hela tiden handlat om skapande och estetik. Att teckna och måla är något som jag alltid har sysslat med.

Med mitt måleri vill jag uttrycka och synliggöra drömmar, fantasier och visioner på ett sätt som jag tror att betraktaren kan förstå och förhoppningsvis njuta av Jag har med glädje noterat att mycket av måleriet under senare tid lämnat modernismens återvändsgränder och sökt sig till naturligare och mer direkta uttryck. En del uppfattar detta som en återgång till ett gammaldags måleri, men jag håller inte med. För att konst skall vara nyskapande måste man se till annat bara yta och manér. För att inte tala om när man under konstens täckmantel vill skydda handlingar av politisk natur.

Jag vänder alltså ryggen åt mycket av nutidskonsten och låter mej istället inspireras bl.a. av dagens bildvärld som möter oss i medier av olika slag. Exempelvis filmer som Avatar, Sagan om Ringen och King Kong erbjuder intressanta visuella upplevelser. Fantasifulla böcker utan bilder är också en rik inspirationskälla. Vårt huvud kan rymma fantastiska bilder om vi bara lockar fram dem. Jag har försökt."

Claes text är från hans förra utställning i december 2012 på Gallery & More: http://galleryandmore.blogspot.com.es/p/artists.html

  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post60

CLAES NORDENSTAM - UTSTÄLLNING

DIV.Posted by Tore Nordenstam Sun, March 03, 2013 17:56:22


Claes Nordenstam har en separatutställning på Canevaz Gallery, Vasagatan 5 B, Göteborg, 9 - 24 mars 2013.

Vernissagen är kl. 12.00 den 9 mars 2013. Alla är välkomna!

Utställningen varar i två veckor.

Ons-sön 12-16.

  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post59

TVÅ CITAT FRÅN I FJOR

DIV.Posted by Tore Nordenstam Thu, January 05, 2012 20:44:00

(1) OM KOMISK FILOSOFI


”Die Komik von 90 Prozent der heutigen Philosophie is unüberbietbar: Bäcker, die für Bäcker Brötchen backen."


”Komiken i 90 procent av nutidens filosofi är oslagbar: bagare som bakar bröd för bagare.”


Günther Anders, citerad i Die Zeit, 19 maj 2011, s. 22. Hela artikeln, som handlade om atomkraftmotståndets pionjärer, finns här:

http://www.zeit.de/2011/21/Anti-Atomkraft-Avantgarde/komplettansicht(2) OM ATT LEVA TYDLIGT


”Wer den Wunsch hat, deutlicher zu leben, dem werden manche Fragen durch Literatur beantwortet.“


”Den som har en önskan om att leva tydligare kan få många frågor besvarade genom litteraturen.”Den tyske författaren Siegried Lenz utnämndes i fjor till hedersmedborgare i sin födelsestad, som före det andra världskriget hette Lyck och låg i Ostpreussen och som numera heter Ełk och ligger i Polen. Han höll då ett tacktal med titeln Der erste Kuss, die erste Gans, der große Krieg – Den första kyssen, den första gåsen, det stora kriget. Citatet ovanför är från detta tacktal, som i sin helhet kan läsas här:

http://www.zeit.de/2011/43/Ehrenbuergerschaft-Siegfried-Lenz/komplettansicht
  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post53

DET ÖSTERRIKISKA ÄRESKORSET

DIV.Posted by Tore Nordenstam Sat, September 03, 2011 19:42:29

Jag och min kollega Kjell S. Johannessen har tilldelats det österrikiska äreskorset för vetenskap och konst, första klassen. Utmärkelsen överräcks till oss på den österrikiska ambassaden i Oslo den 8 september 2011. (Mera om det här och där.)

Det österrikiska äreskorset för vetenskap och konst har instiftats för att hedra vetenskapliga och konstnärliga insatser och utdelas som ”Äreskorset, första klassen” och “Äreskorset” av Österrikes förbundspresident på rekommendation av den österrikiska regeringen.

  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post45

KRETA

DIV.Posted by Tore Nordenstam Thu, June 03, 2010 20:27:02

Minos Beach, Agios Nikolaos, Kreta, maj 2010. Foto: T.N.


  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post41

SMUTSTVÄTT

DIV.Posted by Tore Nordenstam Mon, April 12, 2010 17:48:35


Ragnvald Blix var sin tids främste satiriske tecknare. Ett av hans mästerverk stod i Handelstidningen (Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning) den 29 januari 1944 (som vanligt under pseudonymen Stig Höök).Bilden i högre upplösning här.I våra dagar har han fått en värdig efterträdare som heter Marvin Halleraker. Följande stod i Bergens Tidende den 10 april i år.Bilden i högre upplösning här.  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post40

EN PERFEKT DAG

DIV.Posted by Tore Nordenstam Mon, April 05, 2010 14:08:49

A PERFECT DAY

Galleriägaren Massimo De Carlo tejpad på väggen i sitt eget galleri i Milano, 1999.

Installation av Maurizio Cattelan.

  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post39
Next »