KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

PORTRÄTT FRÅN 1900-TALET (1)

OM BÖCKER OCH MÄNNISKORPosted by Tore Nordenstam Thu, December 15, 2011 16:11:35

Irene Disches mormor, hennes Großmama, var en ståndsmedveten och konservativ dam. Hon blev förälskad i en läkare i Oberschlesien, som det hette på den tiden, gifte sig med honom och flyttade till den lilla staden i närheten av Breslau där han och hans släkt bodde. Bland det första som nazisterna gjorde efter maktövertagandet 1933 var att sätta igång med systematisk judeförföljelse i statlig regi. Det gick hårt ut över hennes man och hans släktingar, de var judar. Hennes man lyckades i sista minuten fly till Frankrike och kom sig vidare till U.S.A. innan det blev för sent. Alla hans släktingar utom en bror som också lyckades komma ut ur landet blev mördade. Själv lyckades hon så småningom att utverka ett utresetillstånd och förenade sig med sin man i Amerika där de byggde upp sin nya tillvaro.


Kan man beskriva en sådan familjehistoria med värme och mänsklighet och humor? Irene Dische kan det. I romanen Großmama packt aus /Grandma lyfter på locket/ är det hennes mormor som berättar, dråpliga och förskräckliga händelser varvas med varandra. Det är tre starka kvinnor som står i fokus – Grandma, hennes dotter och hennes dotterdotter, som alltså heter Irene Dische. Berättargreppet är virtuost genomfört. När mormor lättar på locket, är hon inte nådig mot familjens medlemmar, men alltid med humor och medmänsklighet.


Boken kom ursprungligen ut på engelska med titeln The Empress of Weehawken: A Novel (2007). Den finns på danska med titeln Flugten til Amerika (2007). Jag hittade den tyska versionen i ett varuhus på Gran Canaria. Ofta när jag försöker läsa översättningar känns det som att se dubbade filmer. Så är det inte i det här fallet. Großmama packt aus kan rekommenderas till alla som uppskattar tysk prosa på högsta nivå.


P.S. Omslagsfotot är från Irene Disches arkiv. Man kan väl anta att mannen till vänster är morfar läkaren och figuren längst till höger Großmama i dåtidens sjuksköterskeuniform.  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post49