KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

PORTRÄTT FRÅN 1900-TALET (2)

OM BÖCKER OCH MÄNNISKORPosted by Tore Nordenstam Sat, December 17, 2011 14:52:36I Die Zeit fanns det den 24 november i år en artikel om aktuella politiska och ekonomiska problem i Europa: Jan Ross, “Unsere schrecklich nette Familie“ (”Vår förskräckligt trevliga familj”). Texten finns på internet (den sista länken nedanför). Artikeln illustrerades med ett fotografi av en tavla av Lotte Laserstein, som fascinerade mig. Med lite sökande på internet fann jag fram till att den heter ”Abend über Potsdam”, ”Kväll över Potsdam”. Det är en stor oljemålning på träpanel, 110 x 205 cm.


Lotte Laserstein föddes i Tyskland 1898, utbildade sig till konstnär, hade ateljé i Berlin på 1920- och 30-talet, men fick efter nazisternas maktövertagande 1933 stora problem eftersom hon kom från en judisk familj. En utställning i Stockholm 1937 gav henne möjligheten att lämna Tyskland, och tack vare ett formellt äktenskap med en svensk blev hon svensk medborgare. Hon bodde i Stockholm och Kalmar fram till sin död 1993. Hennes far dog tidigt. Hennes mamma mördades i Ravensbrück.


”Abend über Potsdam” fanns med på en auktion på Sotheby’s i London för ett och ett halvt år sedan och förvärvades av Nationalgalleriet i Berlin, där den nu presenteras som ett ”mästerverk”. Det är onekligen en spännande tavla. Man kan komma att tänka på Leonardo da Vincis nattvardsmålning. Men här är det ett högst profant motiv, målat på takterrassen hos en bekant i Potsdam, som är noggrant avbildat i bakgrunden, och avslutat i ateljén i Berlin. Figurerna till vänster är hennes favoritmodell med man, de andra tillhörde också konstnärens vänkrets.


Lotte Laserstein var en framstående porträttmålare, och i Sverige blev det av ekonomiska skäl mycket av det slaget. Hennes berömdhet har kommit efter hennes död, inte minst tack vare nyförvärvet i Neue Nationalgallerie i Berlin. Dit skall jag nästa gång jag åker till Berlin!


http://www.schattenblick.de/infopool/kunst/fakten/kfme0053.html

http://www.tagesspiegel.de/kultur/letztes-abendmahl/1972024.html

http://tidenstecken.wordpress.com/2010/02/27/lotte-laserstein/

http://www.zeit.de/2011/48/Essay-Europa/komplettansicht


  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post50