KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

PORTRÄTT FRÅN 1900-TALET (3)

OM BÖCKER OCH MÄNNISKORPosted by Tore Nordenstam Sun, December 18, 2011 14:33:14
„Wenn man nur ein einziges gutes Bild malt, solange man lebt, war es das ganze Leben wert.“

“If you could only paint a single good picture in your lifetime, your life would be worthwhile.“

Marie-Louise von MotesiczkyFör några månader sedan utkom brexväxlingen mellan författaren Elias Canetti och konstnären Marie-Louise von Motesiczky (se den sista länken nedanför). De kom som flyktingar till London i slutet av 30-talet och lärde känna varandra där. Deras vänskap varade livet ut. Breven är från 1942 till 1992, året innan hon dog.


Marie-Louise von Motesiczky föddes in i en välstående familj i Wien. När hon var 13 år gammal, fick familjen besök av målaren Max Beckmann, och hon bestämde sig för att det var konstnär hon ville bli. Hon blev så småningom elev till Max Beckmann. Hon och hennes mamma, som kom från en judisk familj, flydde från Österrike när landet införlivades med Nazityskland 1938.


Hon har producerat många goda målningar, inte minst porträtt. Den ena bilden ovanför ovanför är ett självporträtt från 1937. Den andra, hennes sista självporträtt, är från 1990.


De flesta av hennes verk förvaltas nu av en stiftelse – se den första länken nedanför där bilder av alla de verk som är i stiftelsens ägo finns med.http://www.motesiczky.org/

http://oe1.orf.at/artikel/210176

http://www.hanser-literaturverlage.de/buecher/buch.html?isbn=978-3-446-23735-3


  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post51