KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

PORTRÄTT FRÅN 1900-TALET (4)

OM BÖCKER OCH MÄNNISKORPosted by Tore Nordenstam Tue, December 20, 2011 12:13:51
El tiempo es arena en mis manos heter dikten som ackompanjerar fotot ovanför på en spansk internetsida från 2008 (http://www.fotolog.com/pasajero_entranc/46314847).


Tiden är sand i mina händer.


I höstas kom det en roman med en liknande titel, Tiempo di arena, som kom på finalistplats i konkurrensen om bokpriset Premio Planeta 2011.


Jag hittade den på samma ställe som boken som omtalas i den första delen av den lilla serien Porträtt från 1900-talet. Det som fick mig att köpa boken var både det vackra omslaget, ett foto av en målning av Aristide Maillol från 1890, och citatet från Joseph Conrads Heart of Darkness i början av boken.


Inma Chacón, årgång 1954, har skrivit en spännande och välkonstruerad historia med tre starka kvinnor i fokus – en konservativ och manipulerande storasyster som bokstavligen går över lik för att behålla familjegodset och hennes två systrar, stridbara kvinnosakskvinnor i Spanien i början av 1900-talet. Det var ett patriarkaliskt samhälle där kvinnor inte hade rösträtt, där kvinnor var utestängda från högre utbildning, där kvinnors egendom övergick i mannens ägo när de gifte sig, där kvinnor måste ha mannens skriftliga tillåtelse för att kunna företa resor på egen hand och där det krävdes många års kamp för att få slut på förbudet mot att sitta på arbetstid i de fabriker som befolkades av kvinnliga arbetare.


Några av de bästa episoderna i boken handlar om hur en misshandlad kvinna grips av polisen när hon försöker rymma från våldet i hemmet och om hur den yngsta systern trakasseras av sina manliga medstudenter när hon som första kvinna lyckas få tillstånd att bedriva studier på den juridiska fakulteten i Madrid.


Dessutom får man glimtar från frigöringskampen på Filippinerna, först mot kolonialmakten Spanien, så mot den nya herremakten U.S.A.


Håll utkik – boken kommer kanske på engelska eller svenska en vacker dag!


  • Comments(0)//toreblogg.torenordenstam.se/#post52