KORS- OCH TVÄRSTÅG

KORS- OCH TVÄRSTÅG

Om bloggen

Välkommen hit!
Här kan det bli allt möjligt efter hand -- kors- och tvärståg, som borgmästaren i Königsberg kallade det för 200 år sedan.
Bilden på Nilen här ovanför tog jag för några år sedan på en båtresa från Luxor till Assuan och tillbaka.

In English: http://blog.torenordenstam.se/

PÅ DET EVIGAS SLAKA LINA

OM BÖCKER OCH MÄNNISKORPosted by Tore Nordenstam Sat, April 13, 2013 12:26:43


För tre år sedan försvarades en ovanligt intressant doktorsavhandling vid universitetetet i Sevilla - Carla Carmona Escaleras Wittgensteininspirerade analys av målaren Egon Schieles ganska omfattande produktion. Jfr min recension av avhandlingen - här.

Jag skrev då att Carla är en lysande guide genom Schieles bildvärld och att hennes framställning är ett praktexempel på vad en översiktlig framställning i Wittgensteins mening kan innebära. Och jag uttryckte en förhoppning om att en bearbetad version av avhandlingen snart skulle utkomma i bokform.

Den förhoppningen har nu infriats:

La idea pictórica de Egon Schiele. Un ensayo sobre lógica representacional (Genueve Ediciones, Santander etc. 2012, 324 sidor).

Det är ett originellt och briljant genomfört bidrag både till förståelsen av Schieles verk och till hela området bildförståelse.

Jag hoppas att det kommer översättningar av boken till engelska och tyska inom överskådlig framtid.

Det samma gäller den essäsamling som nyligen publicerades med den underbara titeln På det evigas slaka lina - En la cuerda floja de lo eterno. Sobre la gramática alucinada de Egon Schiele (Acantilado, Barcelona 2013, 152 sidor).Introduktionen till La idea pictórica de Egon Schiele (s.13-33) kan läsas här.

Det första kapitlet i En la cuerda floja de lo eterno (s.7-14) kan läsas här.
Tillägg september 2015

En kritik av Carla Carmonas syn på likheterna mellan Schiele och Wittgenstein finns med i min nya artikel om Wittgenstein och Schiele:

https://www.academia.edu/13282289/Wittgenstein_and_Schiele

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.